Ienuparul antiseptic urinar si al cailor respiratorii

Ienuparul antiseptic urinar si al cailor respiratorii

Ienuparul a fost folosit de grecii antici pentru prevenirea epidemiilor prin arderea boabelor. Astăzi, boabele de ienupăr, in stare uscată, sunt folosite la prepararea varzei murate, precum și în multe preparate din carne (căprioară, peste, etc.) si legume, mai ales în bucătăria tradițională a Europei Centrale.

Ienuparul conține vitamina C, flavonoide, tanini, cumarine, diterpeni, uleiuri esentiale (pinene, sabinene, etc.).

Ienuparul este un antiseptic natural cu proprietăți antibacteriene și antifungice puternice, folosit in infectiile aparatului urinar si in cele respiratorii (calmarea tusei, bronsite). De asemenea este cunoscut si ca un diuretic si descongestionant.

Fructele, consumate proaspete, dar si tinctura de ienupar ajuta in digestie. Cura cu boabe de ienupar poate totodata ameliora guta, reumatismul, afectiunile tendoanelor si ale ligamentelor, dar si afectiunile neuro-musculare.

Boabele de ienupăr conțin uleiuri esențiale și flavonoide cu efecte antioxidante și antiinflamatorii. Uleiul esential de ienupar este recomandat în uleiurile de masaj pentru drenaj limfatic și reumatism. De asemenea este folosit in bai locale în caz de infectii urinare. În aromaterapie este cunoscut pentru faptul ca reduce oboseala intelectuala și anxietatea.

De menționat faptul ca administrarea de ienupar pe termen lung ar putea cauza iritatii la nivel renal.

Taguri:

Comentarii