Lamaia este binecunoscută nu numai pentru vestita limonada ce face parte din nutritia ayurvedica de secole ci și pentru beneficiile aduse sănătății și frumusetii.
Lamaia conține vitamine (B1, B2, B3, B 5, B6, B9, C, E), minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, fosfor), flavonoide (hesperidina, diosmina, etc.), d-limonena, precum și fibre (pectina, etc.).
Cele mai importante beneficii ale lamaii sunt:
- Mentinerea sanatatii sistemului imunitar datorita continutului de vitamina C (53 mg /100 g lamaie, asigurand aproape intreg necesarul zilnic pentru un om sanatos). De asemenea vitamina C este indispensabilă pentru producerea de colagen. Colagenul este necesar vindecarii rănilor, menținerii flexibilitatii pielii, ligamentelor și tendoanelor, întăririi vaselor de sânge și totodata contribuie la sanatatea oaselor, unghiilor și părului.
- Continutul de acizi organici (acidul citric, acidul malic, etc.) ce potenteaza acțiunea vitaminei C și au un efect antiseptic. De asemenea acestea stimulează producția de bilă a ficatului.
- Continutului de flavonoide, intre care predomina hesperidina și diosmina din coaja și din pulpa, cu proprieteti antioxidante, de protejare a capilarelor și anticancerigene.
- Ajuta in afectiuni hepatice (hepatite, crize hepatobiliare).
- Ajuta in digestii anevoioase (dispepsii) datorita stimularii secretiilor gastrohepatice si pancreatice.
- Continutului de d-limonena cu acțiune detoxifianta.
- Acțiunea antianemica prin imbunătățirea absorbtiei fierului și continutul de fier.
- Îmbunătățirea fluiditatii sangelui, prevenind tromboza. Lamaia este folosita ca un adjuvant in caz de varice si flebite.
- Acțiunea antiartritica prin eliminarea acidului uric.
- Ajuta la slăbit prin stimularea arderii grăsimilor.
- Pectina din coaja de lămâie ajuta la mentinerea sănătății florei intestinale.
- Uleiul esential (obtinut din coaja de lamaie) invioreaza, sporeste concentrarea precum si puterea de memorare.
- Ajuta la curatirea poriilor, la reglarea secretiei de sebum, la redarea luminozitatii pielii precum si la tratarea petelor maronii de pe piele si a eczemelor, intrand in compozitia mai multor masti pentru ten.
- Uz extern are actiune cicatrizanta fiind folosit in plagi infectate, eruptii si furuncule.
La cumparare alegeți lamaii mici și grei, care au mult suc.
Lamile se păstreaza cel mai bine intr-o pivniță răcoroasă (până la 10 grade) și nu în frigider deoarece aciditatea lor le menține proaspete timp de până la trei luni.