Metalele grele sunt elemente chimice cu o densitate mare și, de obicei, o toxicitate ridicată. Exemple comune de metale grele includ plumbul, mercurul, cadmiul, arsenul, cromul și cuprul. Aceste metale pot intra în organism prin inhalare, ingestie sau prin piele și pot avea efecte nocive asupra sănătății umane.
Atunci când metalele grele intră în corp, ele pot fi absorbite și distribuite în diferite țesuturi și organe, cum ar fi ficat, rinichi, creier și oase. În timp, aceste metale pot provoca daune celulelor corpului și pot interfera cu funcțiile normale ale organismului.
Atunci când nu sunt asigurate prin hrana necesarul din minerale cum ar fi magneziu, calciu, fier, organismul se folosește de metalele grele ajunse în organism. Aceste metale nu pot însă asigura funcționarea corespunzatoare a celulelor corpului, mai mult impedica buna lor functionare.
Plumbul este continut în vopsele pe baza de plumb, în glazura ceramica, în benzine cu pumb, în baterii pe baza de plumb, în conductele vechi de apa potabila și în solul terenurilor agricole.
Plumbul este în cea mai mare parte absorbit prin respiratie și digestie. Poate sa afecteze functiile sistemului nervos central, ale organelor hematopoietice precum si rinichilor și ficatului.
Intoxicatia cu plumb poate cauza: apatie, iritabilitate, astenie fizică, anorexie, greaţă, constipaţie, dureri abdominale intermitente, mialgii, cresterea tensiunii arteriale, tulburari de somn, scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, probleme comportamentale, autism.
Plumbul acumulat în corpul mamei poate trece, prin placenta, la fat.
În cazuri de carente de fier la copii exista posibilitatea unei intoxicatii cu plumb datorită tendintei acestuia de a fi absorbita de organism în lipsa fierului.
Mercurul se găsește în aer, apă și sol. Se acumuleaza în organism și devine toxic peste un anumit prag. Cea mai frecventa cauza a intoxicarii cu mercur este consumul de fructe de mare si de pesti mari. Alte cauze ale intoxicarii cu acest metal greu sunt plombele de amalgam, locul de munca (minerii si muncitorii din turnatorii).
Mercurul poate sa afecteze functiile sistemului nervos central, a rinichilor, ficatului, plămânilor, pancreasului și a glandei tiroide.
Intoxicatia cu mercur poate cauza: afectiuni ale plămânilor și rinichilor, rezistenta la insulina, diabet, hipotiroidie, afectiuni neuronale.
Cadmiul se acumuleaza în corp producand diferite grade de toxicitate. Niveluri ridicate de cadmiu pot apărea în apă, aer și sol în urma activităților industriale. Se poate găsi în vopselele de culoare galbena, materiale plastice, ingrasaminte, pesticide, în fumul de țigara, în cereale, mac, seminte de în, cartofi, seminte de floarea soarelui și în fructe de mare.
Cadmiul poate sa afecteze functiile rinichilor, plămânilor, sistemului imunitar, oaselor și ficatului.
Intoxicatia cu cadmiu poate cauza: tumori, afectiuni ale rinichilor, afectiuni pulmonare și ale oaselor.
Arsenul poate fi găsit în alimente, apa de băut, vopsele, tesaturi, tepete, jucarii pentru copii.
Arsenul poate sa afecteze functiile sistemului nervos central, ale sistemului cardiovascular, ale sistemului digestiv, rinichilor si ficatului.
Intoxicatia cu arsen poate cauza: tumori maligne, afectiuni cardiovasculare, ale ficatului, ale rinichilor, hematologice si neurologice, diabet, impotenta, tulburări de dezvoltare la copii.
Pe baza raportului Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) (2018), cromul hexavalent a fost clasificat ca cancerigen profesional de grupa I.
Cromul (VI) este legat de o serie de boli, în timp ce cromul (III) este necesar în cantitati foarte mici pentru metabolismul natural al lipidelor și proteinelor și, de asemenea, ca si cofactor pentru acțiunea insulinei. Pe baza raportului Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) (2018), cromul hexavalent a fost clasificat ca fiind un cancerigen profesional de grupa I.
Cromul poate cauza imbolnaviri prin acumulare în corpul uman, de la boli dermice, renale, neurologice și gastrointestinale până la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv plămâni, laringe, vezică urinară, rinichi, testicule, oase și tiroida.
Cuprul este necesar organismului uman în cantitati mici. În cantitati prea mari cuprul devine toxic. Cuprul poate fi găsit în bere, apa potabila, vase de gatit din cupru, alimente, etc.
Intoxicatia cu cupru poate cauza: diaree, dureri de stomac, eczeme, greață, anemie hemolitica, afectarea seroasa a sistemului nervos, dereglari mentale și emotionale, senilitate, etc.
Eliminarea metalelor grele din organism este un proces complex și depinde de tipul de metal și de nivelul de expunere. Există mai multe metode de eliminare:
1. Chelatoterapia. Această metodă implică administrarea de agenți de chelare, cum ar fi dimercaprolul, EDTA (acidul etilendiaminotetraacetic) sau DMSA (acidul dimercaptosuccinic). Aceste substanțe se leagă de metalele grele din sânge și ajută la eliminarea lor prin urină.
2.Terapia cu sulf. Sulfatul de dimercaptosuccinat (DMSA) și metionina sunt exemple de compuși care conțin sulf și pot fi utilizați pentru a ajuta la eliminarea metalelor grele prin urină.
Sulful ajuta în special la eliminarea arsenului. Se recomanda consumul de ceapa, fasole, usturoi, oua deoarece contin compusi cu sulf.
3. Schimbarea dietei. Anumite substanțe nutritive pot ajuta la eliminarea metalelor grele din organism. De exemplu, consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele, poate ajuta la legarea metalelor și la eliminarea lor prin scaun. De asemenea, consumul de alimente bogate în compuși sulfuroși, cum ar fi usturoiul și ceapa, poate stimula procesul de detoxifiere.
4. Consumul de apă și hidratare adecvată. Apa ajută la eliminarea metalelor grele prin urină și transpiratie. Asigurați-vă că beți suficientă apă pentru a menține un flux urinar adecvat și pentru a sprijini eliminarea eficientă a metalelor grele.
Pot ajuta la eliminarea metalelor grele: armurariul (apărător eficient al ficatului), lucerna (eliminarea cadmiului), coriandrul, chlorella, ganoderma.