Mierea de albine este unul dintre cele mai apreciate produse naturale folosite de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Este o sursa extrem de concentrata de numerosi nutrienti esentiali: zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), vitamine (din complexul B, vitaminele C,D, E, K), minerale (magneziu, calciu, potasiu, fier, mangan, cupru, seleniu, zinc, fosfor, siliciu), flavonoide, polifenolii, etc.
Mierea are o putere de indulcire mai mare decât a zaharului, la un aport mai mic de calorii (100 g de miere au un aport de 300 kcal fata de 400 kcal ale zaharului uscat).
Cele mai cunoscute sortimente de miere sunt cele de salcam, poliflora, tei, răpită, floarea soarelui, mana, manuka.
Mierea de înaltă calitate, minim procesată, neîncălzită și proaspătă, conține cei mulți compuși bioactivi cum ar fi flavonoidele și acizii fenolici.
Având proprietăți antiseptice, mierea este folosită ca atare sau in diverse amestecuri în tratamentul tusei, astmului bronșic, infecțiilor gâtului, tuberculozei, hepatitei, etc.
Mierea de albine este folosită în caz de anorexie mai ales la copii, în caz de astenie, surmenaj, în starile de convalescenta, precum și de oboseala fizica sau intelectuala.
Aplicată pe piele, mierea poate face parte dintr-un plan de tratament eficient pentru arsuri, răni și multe alte afecțiuni ale pielii. Este deosebit de eficient pentru ulcerele piciorului asociate diabetului.
Ca urmare a faptului ca hraneste pielea, miere este adaugata în multe produse cosmetice (creme, masti de fata, etc.).
Mierea de albine ajuta la absorbtia si retentia apei in piele si par prevenind sau atenuand formarea ridurilor si uscarea firelor de par.