De cele mai multe ori, oboseala semnalează nevoia de odihnă a corpului. Poate fi cauzata de lipsa cronică de somn, de un stil de viață nesanatos, fara exerciții fizice si alimentație proastă (alimente grase, bogate în calorii, etc.), de excesul de greutate, malnutritie, lipsa de lichide, stres, încăperi prost ventilate, toxine precum și de poluanții din mediu. Totodata poate fi si un simptom al unor boli cum ar fi infecții, anemie, boli de ficat, apnee în somn, hipotiroidie, hipertensiune arterială, dezechilibru hormonal, diabet zaharat, depresie, aritmie cardiaca, imunitate slăbită, cancer, etc.
Oboseala fizică și cea psihica sunt diferite, dar apar adesea împreună. Epuizarea fizică repetată poate duce la oboseala psihica în timp.
Sindromul de oboseală cronică (SOC) este o tulburare caracterizată prin oboseală sau oboseală extremă care dureaza de cel putin 6 luni si care nu dispare odată cu odihna și nu poate fi explicată printr-o afecțiune medicală. Conform unor statistici acest sindrom afecteaza aproximativ 1% din populatia globului.
Dacă oboseala nu dispare cu odihnă și nutriție adecvată sau dacă bănuiți că este cauzată de o afecțiune fizică sau psihica, consultați un medic.
De cele mai multe ori oboseala este cauzata de:
1. Somnul insuficient sau neregulat
Pentru un somn odihnitor se recomanda culcatul la aceeași ora, pentru adulti 7-8 ore de somn precum si cine ușoare fără dulciuri și grasimi prajite.
În cazul în care nu puteți dormii rămâneți în pat și încercați sa va relaxati.
2. Lipsa sau insuficenta activitatilor fizice
Activitatile fizice stimuleaza circulatia sanguina și metabolismul.
3. Lipsa sau insuficienta activităților în aer liber.
Aerul din locuinte conține mai mult dioxid de carbon rezultat din expiratie decât cel de afara. Dioxidul de carbon în exces cauzeaza lipsa de concentrare sau somnolenta.
3. Consumul prea mare de cafea.
Cu cât se consuma o cantitate mai mare de cafea cu atât mai puternica este oboseala resimțita atunci când efectul cofeinei dispare.
4. Hidratarea insuficienta
Aportul insuficient de apa afecteaza printre altele circulatia sanguina, astfel creierul nu primește oxigen suficient și apare oboseala.
5. Alimentatia nesanatoasa
Starea de oboseală, de lipsa de energie, este indusa de:
- Consumul ridicat de grăsimi care ingreuneaza digestia.
- Cerealele procesate (pâinea albă și produsele de patiserie) care creează o creștere rapidă a nivelului zahărului din sânge și a nivelului de insulină.
- Consumul mare de zahăr (din dulciuri, prăjituri, etc.) care de asemenea creeaza o creștere rapidă a nivelului zahărului din sânge.
- Consumul mare de alcool.
- Reducerea prea mare a aportului caloric.
- Carenta de vitamine din complexul B, vitamina C, magneziu, zinc si fier.
6. Afectiuni medicale
5.1. Carenta de fier. Fierul intra în compozitia celulelor roșii din sânge. Fără suficiente celule roșii, sângele nu poate furniza celulelor organismului uman cantitatea de oxigen de care au nevoie pentru a funcționa corect.
5.2. Sindromul de apnee in somn. Se manifesta prin oprirea respiratiei pentru cel putin 10 secunde, in mod repetat în timpul somnului datorită blocarii partiale sau totale a cailor respiratorii. Acest fapt cauzeaza treziri dese noaptea și stare de oboseala în timpul zilei. Apneea în somn poate determina, de asemenea, sforăitul din timpul somnului și o scădere a nivelului de oxigen din sânge. Această afecțiune este mai frecventă la bărbații supraponderali, de vârstă mijlocie.
5.3. Depresia. Oboseala este un simptom comun al depresiei.
5.4. Boli de ficat se manifesta printre altele și printr-o stare de oboseala sau somnolenta și slăbiciune.
5.5. Infectiile virotice, bacteriene sau fungice (gripa, răceala, COVID-19, urinare, etc.) pot cauza frecvent o stare de oboseală.