Pancreatita acută și cronica

Pancreatita acută și cronica

Pancreatita este o boală care constă în inflamația acută sau cronică a pancreasului. Pancreasul este o componenta a sistemul digestiv și a doua cea mai mare glanda după ficat. Secreta enzime necesare descompunerii proteinelor, grasimilor și carbohidratilor din hrana precum și hormonii glucagon și insulina care regleaza nivelul glucozei din sânge.

Pancreatita acută apare brusc, in majoritatea cazurilor fiind cauzata de litiaza biliara. Pancreatita acută este declanșată și de medicamente sau de o infecție virală. Majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc după vârsta de 45 de ani; bărbații puțin mai des decât femeile.

Pancreatita acută poate pune viața în pericol. Dacă aveți simptome precum durere severă în partea superioară a abdomenului, care se extinde spre spate, solicitați imediat asistență medicală. In forma severa pancreatita acută necesită tratament în spital.

Pancreatita cronica se dezvolta in ani de zile si afecteaza permanent functiile pancreasului. Este adesea cauzată de abuzul de alcool pe termen lung, dar poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi tulburări genetice sau anumite afecțiuni autoimune.

Simptomele cele mai obișnuite ale pancreatitei sunt:

  • durere în partea superioară a abdomenului;
  • senzație de greață și vărsături;
  • balonare;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • febra.

Alimentatia joaca un rol foarte important în tratarea pancreatitei. O prima masura: evitarea mâncărurilor gătite cu grăsime, a carnii roşii, a produselor zaharoase rafinate, a sucurilor sintetice, a ciocolatei, cafelei şi, mai ales, a alcoolului.

Alimente recomandate la 2-3 săptămâni după crize pancreatice acute şi în cazul pancreatitei cronice:

  • legume proaspete: spanac, urzici tinere, roșii, vinete, varza, conopida, castraveţi, usturoi.
  • fructe consumate proaspete sau în sucuri naturale: cireşe, piersici, caise, mere, prune, gutui, lămâi, portocale, mandarine, banane, nuci, etc.
  • carne de vita si pui, curcan, vanat slab, peste fara grasime, ficat, rinichi, mezeluri din carne de pui, albus de ou, ulei de masline.

Alte recomandări:

  • 5-6 mese mici pe zi, uşor de digerat, pentru a nu suprasolicita funcţiile pancreasului. Hrana se mestecă foarte bine pentru a stimula salivaţia.
  • enzime digestive cu spectru larg de acţiune (care conțin enzime necesare digerarii carbohidratilor, proteinelor precum și a grasimilor).
  • consumul de ceaiuri medicinale neindulcite din urmatoarele plante: musetel, radacina de gentiana (ghintura), urzica, hibiscus, rădăcina de ghimbir, busuioc, ceai verde, etc.
Taguri:

Comentarii