Psoriazis, usurarea simptomelor prin tratamente naturiste

Psoriazis, usurarea simptomelor prin tratamente naturiste

Psoriazisul este o afecțiune cronica, autoimuna si inflamatorie a pielii, care consta in aparitia de pete roșii adesea acoperite cu solzi de culoare alb-argintie datorita multiplicarii mai rapide decât în mod normal a celulelor pielii. Boala nu este contagioasă.

Simptomele psoriazisului diferă de la persoană la persoană, depind de tipul de psoriazis și constau în: mâncărime, usturime, durere, sângerări. În majoritatea cazurilor petele apar pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui. Zonele afectate de psoriazis pot fi mici, doar câțiva fulgi pe scalp sau cot, sau pot acoperi o mare parte din suprafata corpului. Majoritatea persoanelor ce suferă de psoriazis trec prin „cicluri” de simptome. Psoriazisul poate cauza simptome severe timp de câteva zile sau săptămâni, iar apoi devin aproape neobservabile.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, psoriazisul este pe locul cinci în topul celor mai importante boli cronice netransmisibile, alături de diabet, cancer, boli cardiovasculare sau respiratorii. Peste 400.000 de români suferă de psoriazis.

O dieta sănătoasa, bogata în acizi grași omega-3, cereale integrale și plante poate contribui la usurarea simptomelor psoriazisului. De asemenea ajuta si reducerea consumului de alimentele care pot sa creasca inflamația cum ar fi dulciuri, produsele lactate și alimentele procesate.

Se considera ca stresul este un factor declanșator pentru psoriazis. Gestionarea stresului poate sa contribuie la usurarea simptomelor.

Cazurile foarte usoare se pot ameliora cu creme hidratante si expunerea la soare. Soarele este unul dintre cele mai bune tratamente naturale pentru psoriazis. Expunerile scurte zilnice la lumina soarelui (helioterapie) ajuta la ameliorarea psoriazisului deoarece razele ultraviolete pătrund în piele și încetinesc creșterea celulelor pielii afectate de psoriazis.

Aloe vera calmeaza inflamația. Cremele cu extract de aloe pot reduce roșeața, cojirea pielii si mâncărimea.

Uleiul de chimen negru (Nigella sativa) cu proprietati hidratante și antiinflamatori, bogat in acizi grasi, se poate folosi atât in uz extern cât și în uz intern pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului.

Uleiul esential de arbore de ceai (tea tree) aplicat pe piele reduce inflamatia si ajuta la ameliorarea acestei bolii.

Mahonia (Mahonia aquifolium) cu efecte antibiotice și de inhibare a diviziunii celulare ajuta in psoriazis.

Cremele cu spirulina, bogate în nutrienti, folosite în uz extern, sunt benefice in psoriazisului.

Glicerina, un lichid ieftin și un ingredient din multe loțiuni de piele, este eficientă în usurarea simptomelor psoriazisului.

Taguri:

Comentarii