Rozmarinul bogat in antioxidanti

Rozmarinul bogat in antioxidanti

Rozmarinul a fost folosit încă din antichitate atât ca și condiment cât și în cosmetica, medicina tradițională și ayurvedică. De asemenea era folosit pentru dezinfectia camerelor bolnavilor prin ardere impreuna cu boabe de ienupar. Frunzele uscate de rozmarin sunt si astazi un condiment tradițional în bucătăria mediteraneană.

Rozmarinul conține polifenoli (acid rozmarinic, flavonoide, etc.), acid carnosic, terpeni precum si între 1 și 2,5% uleiuri esentiale (eucaliptol, verbenon, etc.) cu actiune antioxidanta puternica, antiinflamatoare, antimicrobiana, antivirala și antifungica.

În uz intern, rozmarinul este adesea folosit pentru probleme de digestie precum pierderea poftei de mâncare, indigestie, gaze intestinale, afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare. De asemenea are o actiune revigoranta pentru sistemul circulator si nervos.

În uz extern, rozmarinul are un efect revigorant asupra circulatiei sanguine fiind utilizat în băi pentru afectiuni circulatorii precum și pentru guta, dureri musculare și reumatism. De asemenea rozmarinul este utilizat pentru îngrijirea pielii și a părului, în special datorită capacității sale de a normaliza producția de sebum, ajutand la combaterea matreții și a cosurilor și la prevenirea căderii părului.

Rozmarinul este considerat un condiment clasic pentru grătar. Se potriveste bine cu carnea de pasăre, miel, iepure, gasca, pește dar și cu legumele, în salate (dovlecei, cartofi, etc.) precum și cu pastele. Marinata cu rozmarin este folosită, de exemplu, la grătar.Taguri:

Comentarii