Sistemul imunitar principalul mijloc de apărare al organismului nostru

Sistemul imunitar principalul mijloc de apărare al organismului nostru

Sistemul imunitar este un sistem complex de apărare în caz de boli al organismului nostru ce  poate fi asemuit cu o armata care apara de invadatori un oras-cetate. Ne apara de microorganisme (bacterii, virusuri, fungi, paraziti) și toxine, numiti într-un cuvant agenti patogeni. Agentii patogeni provin în cele mai multe cazuri din aer, apa și mâncare. 

Intarirea sistemului imunitar are o mare importanta pentru mentinerea sanatii. Slabirea sistemului imunitar duce la o sensibilitate crescuta la orice boala.

Pielea, prima linie de apărare a organismului nostru, reprezintă o bariera în calea patogenilor ce poate fi asemuita cu zidul unei cetati. Flora bacteriana de pe piele împiedica fixarea bacteriilor patogene și pătrunderea lor în organism, la fel ca si strajerii zidurilor cetatii ce împiedica intrarea unor nepoftiti.  Celulele Langerhans din piele capteaza bacterii, virusii etc. si le trimit la ganglionii limfatici.  De asemenea pielea secretă și anumite substante pentru distrugerea microbilor.

Flora bacteriana din intestine si caile respiratorii, actioneaza ca un scut de protectie, impiedicand colonizarea acestora de catre microorganisme patogene. De asemenea  simturile noastre (vazul, auzul, mirosul, papilele gustative) contribuie la apararea generala a organismului prin producerea senzatiei de dezgust fata de anumite mancaruri sau bauturi.

Tot ce a pătruns în organism prin gura, nas, urechi, ochi este verificat și dacă nu poate fi recunoscut imediat de organismul nostru este trimis la ganglionii limfatici, componente ale sistemului limfatic, pentru o verificare amanuntita. Atunci când în organism exista o infecție acesti ganglioni se pot mari și pot deveni durerosi.

Foarte importante pentru rolul lor in mentinerea sanatatii organismului nostru sunt globulele albe care pot fi limfocite (celulele B, celulele T si celule natural Killer), monocite ("gunoierii" organismului) si granulocite.

 Sistemul imunitar al organismului uman mai cuprinde:

  • sistemul limfatic (format din limfa, vase limfatice și ganglionii limfatici cu rol de curatire a corpului la nivel celular);
  • timusul (asigura maturizarea limfocitelor T, etc.);
  • splina (filtreaza sângele și distruge bacteriile slabite);
  • ficatul (produce atât limfa cât și celulele Kupffer care au rol în lupta cu bacteriile, ciupercile și toxinele);
  • maduva spinarii  (produce toate celulele componente ale sistemului imunitar).

Sistemul imunitar reacționează la agenții patogeni într-un mod imediat (înnăscut) și învățat (dobandit).

1. Sistemul imunitar înnăscut

  Sistemul imunitar înnăscut realizeaza o apărare generala a organismului. Majoritatea patogenilor sunt neutralizati de către acest sistem. Intra în acțiune imediat, în primele 0-4 ore.

Una din componentele de baza ale sistemului imunitar înnăscut, sunt globulele albe care au rolul de a recunoaște, de a captura și de a distruge patogenii precum și celulele organismului nostru moarte sau deteriorate, curatind sângele, limfa și tesuturile. 

Celulele natural Killer (celulele NK)  acționeaza rapid, la aproximativ 3 zile de la infectare impotriva celulelor infectate viral și a celor canceroase.  Celulele NK, spre deosebire de celelalte celule ale sistemului imunitar au capacitatea de a recunoaște celule anormale mult mai rapid, în absența anticorpilor.

Daca in organismul nostru, intr-un anumit loc, se inmultesc agenti patogeni atunci globulele albe intra in actiune. Ele se indreapta prin sange si limfa spre locul infectiei si formeaza un perete despartitor prin care protejeaza tesuturile neatacate de patogeni.

 In procesul vindecarii apare inflamatia care este de fapt unul din primele răspunsuri ale sistemului imunitar la infectii și totodata unul dintre cele mai importante mijloace de apărare ale organismului nostru. Inflamatiile prezinta semne ca febra, roseata si durere. Puroiul care se poate forma la locul unor infectii este compus dintr-un amestec de microbi și de leucocite moarte. Facand parte din procesul insanatosirii, inflamatiile devin periculoase numai atunci când se produc pe suprafațe mari sau când sistemul imunitar este prea slăbit. Febra ușoară ajuta sistemul imunitar deoarece multe dintre celulele imunitare ale organismului nostru funcționează mai bine la o temperatura peste medie. Se considera ca febra ușoară trebuie lăsată să-și urmeze cursul. O veche zicala spune ca: „Transpiratia scoate boala din om”. Reducerea febrei imediat ce apare, cu medicamente, nu este indicată, cea mai buna soluție fiind consultarea medicului.

Sistemul imunitar înnăscut are o importanța foarte mare dar nu poate distruge toți patogenii.

2. Sistemul imunitar dobândit 

Sistemul imunitar dobândit are rolul important de memorare a caracteristicilor multor patogeni permitand neutralizarea lor și în cazul unei infectii ulterioare, realizandu-se așa numita imunizare a organismului la anumiti patogeni. Sistemul imunitar dobândit intra în acțiune atunci când sistemul imunitar înnăscut nu poate neutraliza o infectie din organism, dupa circa 4 zile. Se bazează pe acțiunea limfocitelor T și B. Unele dintre limfocite au rolul de a memora caracteristicile patogenilor, putandu-le recunoaste ulterior la un nou atac asupra organismului nostru. 

Limfocitele T ajuta la distrugerea celulelor infectate sau canceroase. Se găsesc în sânge și în limfa. Acestea joacă un rol vital alături de anticorpi în protejarea organismului împotriva COVID-19.

Limfocitele B produc anticorpi ( numiti și imunoglobuline) atunci când apar antigeni. Antigen poate fi orice microorganism, celula, care declanseaza intrarea în acțiune a sistemului nostru imunitar. Acestea vor fi marcate pentru a nu fi confundate cu celulele organismului nostru. Anticorpii se lipesc de antigeni formand o „camasa de forta”. Globulele albe înghit compexul antigen-anticorp și îl distrug.

In caz de necesitate limfocitele se inmultesc foarte rapid. Un rol vital în inmultirea lor rapidă îl are vitamina C.

Datorită apariției continue de noi agenți patogeni, sistemul imunitar dobandit se află într-un proces permanent de învățare. 

 

 

 

 

Taguri:

Comentarii