Socul, 9 beneficii pentru sănătate

Socul, 9 beneficii pentru sănătate

Cel mai obișnuit soc (Sambucus nigra), cultivat mai ales pentru florile și fructele sale, se intalneste frecvent în stare salbatica la deal și la munte.

Părintele medicinii, Hipocrate a considerat socul un adevarat cufăr de medicamente.

Socul conține vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K), minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, sulf), polifenoli (flavonoli, antociani, taninuri), fibre.

Cele mai importante beneficii ale socului sunt:

  • Constituie o sursă excelentă de vitamina C (36 mg /100 g) precum si de alte substante necesare bunei functionari a sistemului imunitar. Florile de soc ajută la reducerea duratei și severității simptomelor cauzate de virusul gripal. Conform unor cercetări fructele de soc blocheaza infectarea celulelor sanatoase de catre virusurile gripale atat in fazele incipiente, cat si in cele avansate.
  • Intensifica transpiratia ajutand la scaderea febrei în raceli și gripa. 
  • Ajuta la tratamentul inflamatiilor gatului, gurii și gingiilor (gingivita).
  • Florile, fructele și frunzele de soc sunt surse excelente de antioxidanți.
  • Contine vitamina B6 (0,23 mg/100 g) necesara functionarii normale a sistemului nervos, pentru sinteza acizilor nucleici și prevenirii aterosclerozei.
  • Este buna pentru inima datorita conținutului ridicat de potasiu (280 mg/100 g).
  • Ajuta în bolile sistemului cardiovascular datorită conținutului in polifenoli (flavonoli, antociani, taninuri).
  • Ajuta la întărirea oaselor, reducând astfel riscul de osteoporoză datorită continutului de calciul, fierul (1,6 mg /100 g) și potasiul.
  • Dovezi științifice arata ca datorita acțiunii antibacteriene și antiinflamatoare, ajuta la atenuarea semnelor de îmbătrânire ale pielii cum ar fi liniile fine, petele întunecate și pielea lăsată prin reducerea daunelor provocate de radicalii liberi, raze UV și poluare.

Fructele proaspete de soc conțin anumite glicozide care pot provoca greață, vărsături și diaree.



Taguri:

Comentarii