Cimbrul un antiseptic puternic

Cimbrul un antiseptic puternic

Sunt peste o suta de varietati de cimbru, fiecare cu arome ușor diferite. Cele mai cunoscute sunt cimbrul de cultura si cimbrul sălbatic.

Cimbrul este folosit încă din vechime ca si condiment, potrivindu-se cu carnea, varza, fasolea și cartofii. În bucătăria mediteraneană, cimbru este una dintre aromele clasice, alături de oregano, rozmarin și busuioc făcând-o una dintre cele mai sanatoase.

Incă din antichitate, cimbrul a fost un remediu pentru diverse boli. Astfel, în antichitatea greacă Dioscoride a folosit cimbrul pentru tratarea bolilor respiratorii. De asemenea uleiul obținut din cimbru a fost folosit de romani și greci pentru masaj și imbaiere.

Uleiurile esentiale (timol, carvacrol, linalol, geraniol) și flavonoidele extrase din cimbru au acțiune antioxidanta, antivirala, antibacteriana (împotriva stafilococilor, streptococilor, Escherichia coli, etc.) și puternic antifungica. Timolul este unul dintre cele mai puternice antiseptice din natura.

În cazul în care se utilizeaza intern uleiul esential de cimbru trebuie administrat împreuna cu un ulei protector pentru ficat cum este cel de lamaie.

Cimbrul favorizează eliminarea secrețiilor în bronsita acută, o infecție microbiana sau virala ce poate sa apara la 3-4 zile după o răceala sau gripa și este totodata un remediu pentru tuse si dureri in gat; se folosește și sub forma de gargara în laringita și amigdalita.

Cimbrul ajuta în caz de dispepsie și digestie lenta fiind adaugat în mancaruri grase. Se foloseste în uz intern și în caz de balonari, spasme intestinale, paraziți intestinali.

În uz extern, compresele cu cimbru ajuta în boli reumatice, guta, dureri musculare, iar unguentele cu cimbru ajuta la tratarea onicomicozei (boală a unghiilor cauzată de ciuperci parazite).

O utilizare mai putin cunoscuta a cimbrului este pentru alungarea tantarilor.

Taguri:

Comentarii