Gastrita si alimentatia

Gastrita si alimentatia

Gastrita consta in inflamația mucoasei stomacului. Poate fi cauzata de: secretia excesiva sau insuficienta de acid din stomac, stres, bacteria Helicobacter pylori, consumul excesiv de alcool, alimentatia dezordonata, bogata în grăsimi și saraca în vitamine precum și de anumite medicamente (aspirina si antiinflamatoare). Gastrita acuta se manifesta brusc spre deosebire de forma cronica care are o evolutie lenta, de durata. 

Simptome cele mai obișnuite ale gastritei sunt:

  • durere puternică în partea superioară a abdomenului;
  • senzație de greață și vărsături;
  • balonare;
  • senzație de plin în timpul sau după o masă;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • slabit.

Dieta compusa din alimente care reduc inflamația precum și respectarea unor măsuri simple sunt de mare ajutor în gastrita:

- evitarea meselor abundente si neregulate. Se recomanda 3 mese pe zi cu 2 gustari intercalate.

- mestecarea suficienta a mancarii.

- evitarea alimentelor si bauturilor foarte fierbinti;

- în perioada acuta se mananca numai mâncare gatita fără carne, legume si fructe crude precum și muraturi;

- renuntarea la: alcool, otet, cafea, zahar, ciocolata, bauturi carbogazoase, ceapa, usturoi, alimente condimentate, alimente pe baza de rosii, alimente prajite, alimente bogate în grăsimi, ciorbele de carne, citrice, sucuri carbogazoase;

- alimente recomandate: supe de legume, cartofi fierti sau copti, carne slaba (pui, peste, porc, manzat) fiarta sau la cuptor, legume fierte, compoturi și gemuri cât mai puțin indulcite;

- fructe crude recomandate, dar numai in perioada cronica: banane, mango, avocado, struguri fără coaja, afine, capsuni, cireșe, pepene, caise.

- în cazul gastritei cauzate de aciditatea insuficienta din stomac, luarea la fiecare din cele trei mase principale ale zilei a unei tablete de enzima digestiva cu spectru larg de acţiune (care conține enzime necesare digerarii carbohidratilor, proteinelor precum și a grasimilor);

- daca nu aveti alergie la propolis: se face un amestec din o ligurita de miere de albine de calitate si 15-35 picaturi de tinctura de propolis. Peste amestecul mentionat se toarna 250 ml apa plata calda. Se bea dimineata imediat dupa sculare in perioada acuta.

- consumul de ceaiuri pentru gastrita neindulcite din urmatoarele plante medicinale: radacina de gentiana (ghintura), iarba mâței, nalba de padure, ventrilica, obligeana, sulfina, tataneasa, musetel.

- evitarea unor medicamente: aspirina, ibuprofen.

Taguri:

Comentarii