Parazitii intestinali nu trebuie subestimati

Parazitii intestinali nu trebuie subestimati

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ un sfert din populația lumii - peste 1,5 miliarde de oameni - este infectată cu paraziți intestinali. Infecțiile cu acești paraziti sunt mai frecvente în zonele tropicale și subtropicale.

Cei mai raspanditi paraziti intestinali sunt viermi și protozoare care trăiesc pe seama unui organism-gazdă. Ajung in interiorul corpului uman pe calea aerului, apei sau prin mâncare si pot sa patrunda nu numai în intestine ci și în sânge, plămâni, ficat, rinichi, inimă, țesutul muscular, coloana vertebrală, pancreas, piele, ochi, rinichi, uter și chiar creier. Riscul de infestare cu paraziți crește în cazul calatoriilor în locuri cu igiena precara.

Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc, cauzand malabsorbtia nutrientilor din hrana. Totodata parazitii produc în oganismul infestat toxine care pot cauza constipatie cronica, diaree, balonare, etc.

Patrunderea parazitilor intestinali în organism este facilitat de:

 • intrarea în contact direct cu oameni purtatori de paraziti,
 • intrarea în contact direct cu animale purtatoare de paraziți,
 • consumul unor alimente crude infestate, spălate necorespunzător sau insuficient gătite,
 • de apa de băut contaminată,
 • igiena precara a mâinilor.

Infestarea în cazul viermilor are loc prin pătrunderea în organism a ouălor sau larvelor, iar în cazul protozoarelor a chisturilor. Ouăle și chisturii de paraziți sunt foarte rezistenti şi pot trăi mult în afara organismului, pe sol, fructe, legume, pe suprafaţa obiectelor, pe haine și pe pielea noastră și a animalelor.

Cei mai cunoscuți paraziţi intestinali sunt:

Limbricii

Limbricii sunt viermi cilindrici ce paraziteaza intestinul omului sau al animalelor. Infesteaza mai ales copiii. Poate cauza dureri abdominale, varsaturi, diareea.

Oxiurii

Oxiurii (Enterobius vermicularis) sunt viermi care trăiesc și se înmulțesc în intestinul subtire, colon și apendicele oamenilor. Pot provoca mancarimi anale severe mai ales noaptea. Sunt întâlniti mai ales la copiii care frecventează creșe, grădinițe si școli. Fiind foarte contagiosi, necesita tratament pentru întreaga familie.

Giardia

Giardia (Giardia intestinalis) este un protozoar flagelat care trăiește în duoden, intestinul subțire și în colon. Infestarea se poate produce prin ingerarea sau intrarea în contact cu alimente, sol sau apă contaminată de fecalele unui purtător infectat. Poate cauza diaree, crampe abdominale, greata, varsaturi, lipsa poftei de mancare, flatulenta, carenta de vitamine.

Cryptosporidium

Cryptosporidium este un protozoar ce se transmite în principal prin intermediul apei potabile contaminate și paraziteaza intestinul subtire. Este rezistent la mulți dezinfectanți și se elimină mai greu cu filtrele de apa. Simptomele observate sunt diareea, febra ușoară, amețeli, crampe abdominale și pierderea în greutate.

Trichinella spiralis

Trichinella spiralis este un vierme cilindric. Infestarea se produce prin larve inchistate în urma consumului de carne de porc, mistret sau urs. Cauzeaza dureri abdominale, eruptii cutanate, edeme ale fetei și pleoapelor și după fixarea în muschi dureri musculare.

Tenia

Tenia (viermele-panglica) patrunde in organism prin ingerarea de carne de vita sau porc infestata și cauzeaza cea mai grava boala parazitara. In intestin, tenia creste sub forma unor viermi lungi de pana la 10 metri. Cauzeaza dureri abdominale și musculare, greturi, salivatie abundenta, scaun neregulat, ameteli, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, astenie, epuizare fizica și psihica.

Pentru a preveni infestarea cu paraziti intestinali se recomanda:

 • consumul de apa potabila din surse sigure, fără ouă de geohelminți, chisturi de giardia si protozoare intestinale patogene,
 • folosirea pentru gatit a apei potabile din surse sigure,
 • evitarea scaldatului în ape (lacuri, rauri, bai publice, etc.) care prezinta nesiguranta în privinta contaminarii cu paraziti,
 • evitarea contactului direct cu animale,
 • spălarea pe mâini cu săpun și apă fierbinte înainte și după utilizarea toaletei,
 • spălarea pe mâini cu săpun și apă fierbinte înainte de pregătirea mâncarii,
 • spălarea pe mâini cu săpun și apă fierbinte înainte de a mânca,
 • evitarea consumului de carne cruda,
 • spălarea fructelor și legumelor înainte de consum sau gatit.

În caz de infestare cu paraziti intestinali ajuta urmatoarele plante: coaja de nuca neagră, pelinul, usturoiul, semințele de dovleac, seminte de anason, cimbrul, cretisoarele, coriandrul, cuisoarele, papaya, crusinul, pau d'arco, vidanga, radacina de rubarba, uleiul de oregano si de lumanarica sau suplimente cu plante.

Taguri:

Comentarii