Ciupercile medicinale benefice in tratarea multor boli

Ciupercile medicinale benefice in tratarea multor boli

Ciupercile medicinale au fost folosite pentru tratarea multor boli încă din antichitate. In medicina traditionala chineza, japoneza, din Roma antica s-au folosit ciuperci medicinale. Experții estimează un număr de 240 de specii de ciuperci medicinale. Cele mai utilizate dintre ciupercile folosite în medicina sunt: Agaricus Blazei Murill, reishi (Ganoderma lucidum), Cordyceps sinensis, shiitake (Lentinula edodes), maitake (Grifola frondosa), coriolus (Coriolus versicolor), și buretele de soc (Auricularia auricula-judae). 

Ciupercile medicinale au efecte benefice asupra sistemului imunitar în primul rând datorita continutul lor in beta-D glucan și alte polizaharide. De asemenea mai contin vitamine, minerale, fibre, aminoacizi esentiali, polifenoli, etc.

Agaricus Blazei Murill numit și ciuperca lui Dumnezeu, conține 120 de elemente nutritive esentiale pentru organism (vitamine, minerale, aminoacizi) si o cantitate mare de polizaharide, în special beta-D glucan cu rol inhibitor în cancerogeneza.

Reishi (Ganoderma lucidum) are acțiune antialergica, sporeste vitalitatea organismului, ajuta în bronsita cronica, astm, amelioreaza efectele secundare ale chimioterapiei. Datorită continutului in triterpene are și acțiune hepatoprotectoare.

Shiitake (Lentinula edodes) are actiune anticancerigena, antivirala si antifungica. Lentinanul, izolat din shitake, un concentrat de beta-D glucan, este folosit ca adjuvant în cancerul gastric. Conţine pe lângă beta-D glucan și enzime cu rol protector pentru ficat. De asemenea, extracte din ciupercile shitake scad nivelul colesterolului și tensiunea arteriala și sunt recomandate în cazul infecţiilor cu candida.

Maitake (Grifola frondosa) este folosit în alergii, insuficienta hepatica, hipertensiune, nivel ridicat al colesterolului și trigliceridelor în sânge, osteoporoza.

Cordyceps sinensis înlătura durerile de spate, întăreste articulaţiile şi sistemul osos. Tonic cardiovascular, creşte fluxul sanguin şi respirator, este benefic pentru cei care depun efort fizic susţinut si este folosit în tratarea afecţiunilor pulmonare (tuberculoza, bronşite, tusa cronica, astm) și in ciroze pentru prevenirea fibrozarii ficatului. Ciupercile Cordyceps sinensis sunt folosite în recuperarea după bolile îndelungate sau după naşteri.

Coriolus (Coriolus versicolor) are acțiune antitumorala, reduce efectele negative ale chimioterapiei şi radioterapiei. Polizaharidele Krestin izolate din aceasta ciuperca ajuta in tratarea hepatitei B, a hepatitelor cronice si a infecţiilor cu SIDA.

Buretele de soc (Auricularia auricula-judae) este benefică în tromboze datorită efectului anticoagulant si în inflamatii oculare.

Chaga (Inonotus obliquus), folosita atat in scop medicinal cat și alimentatie, este o ciuperca parazit care creste pe trunchiul mestecenilor in emisfera nordica. Este foarte apreciata pentru ca:

- intareste sistemul imunitar.
- contine compusi de betulina benefici în tratarea tumorilor canceroase.
- ajuta în psoriazis sub forma de tinctura de chaga.
- previne bolile de stomac.
- este un laxativ puternic.

 

 

Taguri:

Comentarii