Mitocondriile, uzinele energetice din corpul uman

Mitocondriile, uzinele energetice din corpul uman

În mitocondrii, zahărul și grăsimile sunt transformate în adenozin trifosfat (ATP) folosind oxigen. ATP servește ca principala sursa de energie pentru celulele organismului uman.

Mitocondriile se gasesc în toate celulele noastre, cu excepția celulelor roșii din sânge, într-un numar de 200 - 5000 /celula. Numărul lor scade încet, o data cu îmbătrânirea.

Pentru buna funcționare a mitocondriilor ajuta:

  • Magneziul, un catalizator vital în activitatea enzimelor implicate în producerea energiei.
  • Vitaminele B. Vitamina B3 (niacina) este necesara pentru funcția mitocondrială, pentru producerea nicotinamida adenin dinucleotida (NAD). NAD este necesar pentru funcționarea mitocondriilor cât și pentru sinteza și repararea ADN-ului. Nu numai vitamina B3 este importantă pentru funcția mitocondrială ci si aproape toate vitaminele din complexul de vitamine B.
  • Acetil-L-carnitina contribuie la transportul grasimilor în mitocondrii. Utilizarea prelungită are un efect de prelungire a vieții.
  • Q10, prezent în mitocondrii, participă la sinteza ATP. Deficitul de Q10 determină tulburări severe ale funcției mitocondriale precum si boli cardiovasculare.
  • Resveratrolul, stimulează formarea mitocondriilor, protejează telomerii, îmbunătățește metabolismul glucidic, prelungește viața.
  • Glutationul, cel mai important antioxidant, care protejează mitocondriile de efectele oxidative.
  • Acidul alfa-lipoic, un antioxidant puternic, nutrient mitocondrial, agent de reciclare pentru vitaminele C și E. Totodata stimuleaza productia de glutation, ajuta la funcționarea normala a ficatului, protejeaza tesuturile nervoase, menține echilibrul corect al zaharului în sange.
Taguri:

Comentarii