5 mijloace de incetinire a imbatranirii

5 mijloace de incetinire a imbatranirii

Cu toate ca durata de viața depinde de moștenirea genetică, o importanță foarte mare în acest proces natural o are modul de viață. Astfel, studii recente facute la gemeni identici au aratat faptul ca influenta genelor asupra longevitatii variaza in proportie de numai 10- 25%.

Prin studiul zonelor în care trăiesc un număr mare de centenari (pe insula japoneză Okinawa, Nicoya in Costa Rica, în Sardinia, sau Ikaria, în Grecia), s-a conturat o „dietă longevivă” care consta în principal în:

  • Reducerea aportului caloric
  • Post regulat dar fără malnutritie
  • Consum mai mare de legume
  • Limitarea consumului de zahăr, produse lactate și carne.
  • Exercițiu fizic moderat

Studiul publicat recent în „Alzheimerʼs & Dementia: The Journal of the Alzheimerʼs Association” in care s-a urmărit efectul alimentelor din „dieta occidentală” la adulții vârstnici, a pus in evidenta avantajele dietei mediteraneene.

Studiile au arătat, de asemenea, că dietele foarte bogate în carbohidrații (cereale) și zahăr (glucide) sunt o cauză majoră a obezității care, la randul sau, constituie un factor important în reducerea duratei de viata.

Glicația (leagarea zahărului de proteine și lipide), pe lângă oxidare, este unul dintre cele mai importante mecanisme moleculare care afectează organismul, și poate cauza accelerarea îmbătrânirii. Glicația poate duce la rigidizarea pereților vaselor de sânge, cauzand marirea tensiunii arteriale, în special în cazul diabetului. Deși glicația nu poate fi oprită complet, poate fi însă încetinită prin diminuarea cantitatii de alimente bogate în fructoza și prin folosirea cerealelor integrale (pâine, etc.) în alimentatie.

Unele cercetări indica faptul ca imbătrânirea poate depinde si de starea mitocondriilor. Organe precum creierul, inima, ficatul și mușchii scheletici conțin cel mai mare numar de mitocondrii /celulă si semnele îmbătrânirii apar mai întâi la aceste organe.

In cercetările de laborator făcute pe animale (șoareci, maimuțe, etc.) anumite substante cum ar fi resveratrolul și nicotinamida mononucleotida s-au dovedit ca pot prelungi durata de viața.


Taguri:

Comentarii