Polifenolii sunt compusi care se găsesc in legume si fructe și care au rolul de a le proteja de bacterii, insecte, radiații ultraviolete, etc..
În categoria polifenolilor intra:
- antocianinele (din afine, aronia, struguri, zmeura, cirese, capsuni, mure),
- flavonolii (din capsuni, mere, afine),
- flavonele (din portocale si alte citrice),
- catechinele (din ceai),
- pro(anto)cianidinele (din aronia, ciocolata, merisoare, struguri),
- izoflavonoidele (din soia, naut),
- acidul elagic (din rodie, fragi).
Cei mai cunoscuți polifenoli sunt resveratrolul si quercitina. Cuisoarele contin cantitatea cea mai mare de polifenoli (15 g / 100 g de cuisoare). Dintre fructe aronia (Aronia melanocarpa) conține cantitatea cea mai mare de polifenoli (1,75 g / 100 g aronia).
Polifenoli pot fi găsiți în:
- Condimente: curcuma, cuisoare, anason, scortisoara, chimion, fenicul, curry, capere, sofran, oregano, rozmarin, menta, salvie, cimbru, busuioc, maghiran, ghimbir, telina (seminte).
- Cacao si ciocolata,
- Ceai negru si verde,
- Fructe: aronia, rodia, afine, mure, zmeura, capsuni, merisoare, coacaze negre, soc, kiwi, portocale, struguri, lamai, mere, pere, prune, piersici, caise, nectarine, grapefruit, cirese, rodii,
- Nuci si seminte: castane, alune de padure, nuci, migdale, nuci pecan, in (seminte),
- Legume: soia, spanac, ceapa, patrunjel, morcovi, cartofi, masline, broccoli, sparanghel, anghinare, andive, varza roșie, fasole,
- Cereale integrale: grau, ovaz si secara,
- Uleiuri: ulei de masline virgin, ulei de susan, ulei de răpită,
- Vin roșu.
Polifenolii au actiune antioxidanta, antiinflamatoare, antibacteriana, antitumorala și ajuta la:
- reducerea nivelului glucozei din sânge, la prevenirea aparitiei diabetului de tip 2 și la stimularea secretiei de insulina,
- reglarea greutatii corporale,
- scaderea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de boli cardiovasculare declasante pe fondul unor procese inflamatorii,
- imbunatatirea fluxului sanguin precum si prevenirea formarii cheagurilor de sange in fluxul sangvin, care pot cauza tromboze venoase, accidente vasculare cerebrale si embolii pulmonare,
- protectia impotriva unor forme de cancer, ca urmare a actiunii antioxidante si antiinflamatoare,
- imbunatatirea digestiei, reducea balonarii,
- dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice,
- cresterea duratei de viața,
- îmbunătățirea hidratarii epidermei si stimularea sintetizei colagenului și a elastinei.