Mirodeniile bune de pus in mancare dar si pentru sanatate

Mirodeniile bune de pus in mancare dar si pentru sanatate

Mirodeniile pot fi considerate alături de plantele medicinale și un stil de viața sănătos ca fiind mijloace de menținere a sănătății.

Pe lângă faptul ca adaugarea mirodeniilor poate imbunatatii gustul oricarui tip de mancare acestea au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele și legumele. Mirodeniile contin fitonutrienti, compusi vegetali care confera sanatate, unici cum ar fi: acidul hidroxicitric (din kokum), curcumin (din turmeric), timochinona (din semintele de chimen negru), eugenol (din cuisoare), cineol (din cardamom, dafin) etc. De asemenea contin polifenoli, compusi care au proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antitumorale.

Printre mirodeniile cele mai cunoscute in lume pot fi amintite: ajowanul, anasonul, cacaoa, cuisoarele, semintele de chimen negru, chimenul roman, cuisoarele, dafinul, ghimbirul, kokumul, maghiranul, mustarul, nucsoara, oregano, piperul negru, rozmarinul, semintele de schinduf, scortisoara, sofranul, turmericul.

Ajowanul, foarte popular în India este analgezicul naturii. Este folosit sub forma de sirop de tuse, ca antiacid, în caz de balonari, flatulenta, diaree, în alergii. Conține colina care este necesara transmiterii impulsurilor nervoase, pentru buna funcționare a ficatului, pentru formarea hormonilor, în metabolismul grasimilor și al colesterolului.

Anasonul, foarte popular în antichitate pentru aroma sa cat și ca remediu medical în special în caz de probleme digestive, ajuta în constipatie, flatulenta, indigestie , ulcer, deshidratare și totodata are un efect relaxant.

 Cardamomul numit  "regina condimentelor", este considerat santinela stomacului. Are un gust placut si delicat. Semintele contin cineol, un antioxidant. Este benefic in toate tipurile de probleme digestive, in caz de respiratie urat mirositoare, colici, constipatie, diaree, probleme respiratorii, astm, bronsita, raceala si gripa.

Semintele de chimen negru, amintite și în biblie, conțin timochinona, un antioxidant foarte puternic precum și minerale (calciu, fier, potasiu), aminoacizi esentiali, acizi grasi, beta caroten. Aceste mirodenii sunt benefice pentru sistemul imunitar, în alergii, astm, în boala cardiovasculara, colesterol marit, hipertensiune, scleroza multipla, ulcer.

Chimenul roman are o aroma specifica datorită cuminaldehidei, o substanta cu calitati medicale de excepție. Este cunoscut pentru faptul ca poate fi de ajutor în tinerea diabetului sub control.

Cuisoarele contin eugenol, un analgezic foarte bun pentru durerile de dinți. Continutul lor in polifenoli este cel mai mare dintre toate plantele (15 g / 100 g de cuisoare).

 Au acțiune antiinflamatoare și antibacteriana. Aceste mirodenii pot fi folosite și in gingivita, stomatita și ca adjuvant in herpes simplex.

Dafinul conține antioxidanti puternici (cineol, seschiterpene) fiind util în indigestii, toxiinfectii alimentare, ulcer, diabet de tip 2.

Ghimbirul ajuta în caz de rău de mișcare, greață, indigestie, arsuri la stomac, migrene, colesterol marit.

Kokumul conține garcinol cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare precum și acid hidroxicitric (HCA) care are proprietatea de a suprima în mod natural apetitul și de a reduce grasimea corporala. De asemenea medicii ayurvedici folosesc kokumul pentru a trata și prevenii ulcerele la stomac.

Maghiranul conține substante puternic antioxidante, reduce pericolul formarii cheagurilor ce pot bloca arterele fiind benefic pentru prevenirea atacului de cord și atacului cerebral. Totodata îmbunătățește digestia prin amplificarea secretiei de pepsina.

Oregano, mult folosit în Turcia datorită proprietatilor sale antiseptice, de protectie împotriva infectiilor ( afte, infectii intestinale si vaginale, etc.). De asemenea este folosit în boli cardiovasculare, hipertensiune, obezitate, trigliceride și colesterol marit, ulcer.

Piperul negru, mai ales cel provenit din India, conține multă piperina care are acțiune de stimulare a producției de enzime digestive de către pancreas precum și de tonificare a mucoasei intestinale acelerand perioada de tranzitie a hranei. Este benefic în indigestii, constipatie, boli cardiovasculare, hipertensiune, depresie, artrita reumatoida.

Rozmarinul conține un amestec de antioxidanti puternici fiind benefic în artrita, boli ale ficatului, guta, dermatita, boli cardiovasculare, depresie.

Semintele de schinduf folosite în Asia de Sud și de Est precum și în Orientul Mijlociu, sunt utilizate pentru digestie, în infectii bacteriene și virale, pentru controlul glicemiei.

Scortisoara ajuta la reglarea glicemiei precum și în hipertensiune, intoxicatii alimentare, probleme legate de colesterol, boli cardiovasculare.

Sofranul, cel mai scump dintre toate mirodeniile, este cunoscut pentru acțiunea sa antidepresiva, de imbunatire și stabilizare a starii de spirit dar și pentru acțiunea benefică în ateroscleroza, hipertensiune, insomnie, oboseala, infertilitate masculina.

Turmericul sau curcuma conține curcumin și este considerat unul dintre cele mai puternice remedii din natura. Are proprietăți antioxidante puternice, antiinflamatoare și anticancerigene, apara ficatul de toxine, inhiba agregarea trombocitelor, scade nivelul colesterolului. Totodata este benefic in caz de guta, colita, acnee, eczeme, rani, depresie, alergii, artrita, diabet de tip 2.

Taguri:

Comentarii