Portocalele - mai mult decat vitamina C

Portocalele - mai mult decat vitamina C

Iarna portocalele sunt o sursa de vitamina C (45-60 mg /100 g de portocala) superioara deoarece mai conțin peste o suta de substante care potenteaza acțiunea vitaminei. Pe lângă vitamina C portocala mai conține: vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9 (acid folic), E, minerale: potasiu, calciu, magneziu, zinc, fosfor, fibre (pectina), acizi organici, carotenoizi, flavonoizi, quercitina, limonoizi, etc.

De remarcat faptul ca portocalele contin patru antioxidanti puternici: vitamina C, quercitina, provitamina A și acidul folic.

Uleiurile esentiale extrase din coaja fructelor de portocal au un efect antibacterian, antiinflamator, antiviral, anticonvulsivant, vitalizând circulația și stimuland fluxul limfatic. 

Portocalele sunt recomandate în:

1. Boli infectioase.

Ca urmare a continutului mare de vitamina C, acid folic (30 μg/ 100 g de portocale), flavonoizi și alte substante din compozitie stimuleaza globulele albe precum și productia de interferon, o proteina cu acțiune antivirala. Studiile arata ca în caz de infectii sunt necesare cel puțin 4 portocale /zi. Nu previn răceala sau gripa însă scurteaza vindecarea și reduc severitatea bolii.

2. Boli cardiovasculare (tromboza, arterioscleroza, etc.).

Flavonoizii și vitamina C din portocale inhiba acumularea de trombocite cauzatoare de cheaguri de sânge.

3. Hipertensiune.

Hesperidina din pulpa de portocale precum și potasiul ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

4. Nivel ridicat al colesterolului.

Pectina din pulpa portocalei, o fibra solubila, reduce nivelul colesterolului din sânge.

5. Constipatie.

Pulpa portocalei bogata in pectina stimuleaza mișcarea peristaltica a intestinului.

6. Alergii.

Portocala ajuta la prevenirea reactiilor alergice deoarece vitamina C combate partial efectele histaminei, o substanta ce initiaza crizele de alergie.

7. Guta.

Ajuta la eliminarea depozitelor de acid uric.

8. Demineralizare.

Datorită continutului de calciu (30-40 mg/100 g de portocale), magneziu , fosfor, zinc ajuta la mineralizarea organismului, iar acidul citric din portocale ajuta la absorbtia calciului.

9.Protejarea pielii

Conţinutul mare de vitamina C din portocale, cu rol esenţial în formarea colagenului, are un efect antiîmbătrânire, de protejare a pielii de actiunea nociva a razelor solare ultraviolete şi a poluării, prevenind apariţia ridurilor şi îmbunătăţind textura pielii.

Portocalele sunt folosite şi în mastile de fata în amestec cu miere, iaurt, ceai verde, banane, papaia, tarate de grau, faina de ovaz sau ulei de cocos.

Uleiului esential obtinut din coaja de portocala are proprietati antiinflamatoare, antidepresive și tonice generale. Ajuta în afectiuni digestive, balonare, circulatie periferica deficitara (varice). Mirosul sau plăcut atenueaza tensiunea nervoasă. Se poate utiliza în vaporizator, în uleiurile de masaj și în apa de baie.

9.


Taguri:

Comentarii