Bacterii si virusi

Bacterii si virusi

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare invizibile cu ochiul liber insa vizibile la microscop. Au o viteza mare de inmultire in medii propice și totodata pot produce toxine periculoase pentru organismul uman.

Nu toate bacteriile sunt periculoase pentru noi, multe tipuri de bacterii se găsesc în microbiomul nostru si ne protejează de microorganismele patogene sau produc vitamine importante. Cele mai cunoscute dintre bacteriile care pot cauza boli sunt streptococii, stafilococii, Chlamydia, Mycobacterium tuberculosis (cauzeaza tuberculoza), Clostridium tetani (cauzeaza tetanusul), Neisseria meningitidis (cauzeaza meningita), Escherichia coli.

Virusi sunt agenti infectiosi, invizibili cu microscopul obișnuit, care se reproduc numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase. Conform unor specialisti virusii reprezintă viața redusa la minimum si seamănă cu semintele si cu sporii deoarece nu se multiplica decat atunci cand găsesc mediul potrivit.

Majoritatea infectiilor comune gastrointestinale, respiratorii si hepatice au origine virala. Astfel, virusii cauzeaza variola, HIV, raceli, tuse, gripa, dureri în gât, infectii la urechi.

Atât bacteriile cât și virusii se gasesc în sol, apă, aer, în corpul plantelor, animalelor și oamenilor. Patrund în organismul uman prin tractul respirator, urinar, gastrointestinal precum și prin leziunile pielii.

Antibioticele folosite pentru tratarea infectiilor bacteriene constituie una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul medicinei, insa utilizarea lor excesiva a dus la dezvoltarea rezistenței la tratamentul medical, mai ales in spitale. Astfel, după numai doi ani de utilizare intensiva, au apărut și primii microbi rezistenti la penicilina. Suntem într-o cursa fără sfârșit pentru sintetizarea unor noi antibiotice care sa poată inlocui pe cele la care bacteriile au devenit rezistente.

Antibioticele sunt ineficiente impotriva tuturor virusurilor.

Vaccinurile pot preveni infectii precum gripa, hepatita A si B, papilomavirusul uman (HPV) si altele. Vaccinurile au redus, in mod eficient, incidenta unor afectiuni virale, precum varicela, poliomielita, rujeola, etc..

Virusii care cauzeaza gripa se modifica de la an la an fiind necesar în fiecare an un alt vaccin.

O alta problema este ca virusii care cauzeaza gripa precum si infectia cu noul coronavirus creaza prin multiplicare miliarde de virusi similari dar nu identici semanand cu un roi de albine (roi viral) fapt care ingreuneaza realizarea unui vaccin.

 Substante cu acțiune antibacteriana se gasesc in uleiurile volatile de: lavanda, neroli (flori de portocal) si portocala, lamaie, limeta, oregano, lemn de santal, pin de pădure, tea tree

(arbore de ceai australian), ghimbir, piper negru, cuisoare, portocal amar, mirt, palmarosa.

Substante cu acțiune antivirala se gasesc in: uleiurile volatile de musetel, bergamota, limeta, oregano, eucalipt, tea tree (arbore de ceai australian).

Alte plante cu actiune antivirala sunt: gura lupului (scutellaria baicalensis), socul, ghimbirul, lemnul dulce.

Cele mai eficiente metode de prevenire a infectiilor cu bacterii și virusi care pot cauza boli sunt:

1. Evitarea aglomeratiilor (mai ales in spatii inchise).

2. Evitarea contactului fizic cu alte persoane.

3. Spalarea mâinilor înainte de a mânca precum și înainte și după folosirea toaletei.

4. Folosirea prezervativului în timpul actului sexual.

5. Vaccinarea.

4. Intarirea sistemului imunitar.


Taguri:

Comentarii