Indigestia, remedii simple si sigure

Indigestia, remedii simple si sigure

Ce este indigestia

Indigestia sau dispepsia este o alterare a digestiei provocată de excese alimentare, de mancaruri bogate în grasimi sau greu digerabile, de consumul unor alimente picante sau alterate, de stări nervoase, luarea masei pe fuga, mese neregulate, etc.

Macar o data in viata, toata lumea s-a confruntat cu o indigestie. Digestia deficitara sta la baza multor probleme cronice de sanatate. Dacă alimentele nu sunt digerate complet, fermenteaza în zona superioara a intestinelor formand gaze și acizi organici. Acești acizi nu ajuta digesia în schimb favorizează gazele și balonarea.

Indigestia se manifesta prin senzație de plin abdominal, de balonare, dureri de stomac, stări de vomă, constipatie, diaree, arsuri după masa, bolboroseli în intestine, etc.

Una din cauzele indigestiei este insuficienta enzimelor digestive și/sau insuficienta secretiei de suc gastric și mai ales de acid clorhidric (hipoaciditate). Sucul gastric joacă un rol deosebit de important în digestia alimentelor întrucât descompune proteinele ingerate si activează enzimele digestive. Enzimele sunt necesare pentru transformarea hranei în compuși simplii, ușor de absorbit de către organism.

Indigestia poate fi cauzata și de unele boli digestive precum gastrita, pancreatita cronica, ulcerul peptic, obstructia intestinala precum și de alergii și intolerante alimentare.

Anxietatea, stresul poate cauza dereglarea contractiilor stomacului și ale muschilor intestinali cauzand digestia necorespunzatoare a alimentelor.

Remedii simple si sigure care ajuta în caz de indigestie:

  • Servirea mesei intr-o stare relaxata.
  • Mestecarea fără graba a hranei. Digestia începe în gura prin faramitarea mancarii și prin declansarea secretiei enzimelor.
  • Reducerea consumului de carne si alimente procesate.
  • Introducerea in dieta a legumelor verzi, bogate in fibre și enzime cum ar fi mazarea, broccoli si patrunjel precum si a muraturilor.
  • Evitarea mancarurilor prajite și grase, cu fasole, a produselor de patiserie si a băuturilor carbogazoase.
  • Suplimentele cu enzime digestive ce contin pancreatina, pepsina, protează, lipază, amilază.
  • Plante sub forma de ceaiuri, tincturi, condimente, etc.: gentiana, chimen, rozmarin, ghimbir, curcuma (turmeric), anason stelat (chinezesc), papaya, ienupar (boabe), coriandru, maghiran, piper negru, dafin.Taguri:

Comentarii