Macesele, vitaminizante redutabile

Macesele, vitaminizante redutabile

Macesele au fost pretuite încă din antichitate. Astfel, in mitologia greacă, zeița iubirii, Afrodita își datora frumusețea pielii maceselor. Mai târziu, în medicina traditionala germana pulberea din fructe de maces amestecata cu miere si bauturi spirtoase era folosita ca antiinflamator, în tratamentul afectiunilor reumatice.

Macesele se remarcă prin conținutul ridicat de vitamina C și polifenoli (catechina, quercetina), carotenoizi (licopen și luteină) cu un efect antioxidant sinergic. Totodata mai contin vitamina A, B1, B2, B3, E, K, minerale (magneziu, calciu, fier, mangan, potasiu, seleniu, zinc, sulf, fosfor), acid malic si acid citric, terpenoide, compusi glicozidici, glicozide ale beta-sitosteronului precum si pectina.

Macesele pot fi utilizate sub forma de pulbere (obtinuta prin macinarea fructelor uscate), ceaiuri, tincturi, dulceața (pasta), vin tonic, siropuri, macerat la rece precum și de ulei.

Macesele sunt recomandate pentru:

  • Actiunea vitaminizanta. Conținutul ridicat de vitamina C din macese ajuta la intarirea sistemului imunitar (contribuie la producerea de leucocite, anticorpi si interferon), creste rezistenta organismului, ajuta la refacerea organismului în perioada de convalescență. Datorită enzimelor și acizilor malic si citric, vitamina C din maces se conserva bine.
  • Acțiunea diuretica, ajutand in afecțiunile rinichilor și ale vezicii urinare.
  • Efectul antiinflamator, constituind un ajutor valoros în artrită, gută și reumatism.

Mladitele de maces sub forma de gemoderivat ajuta în astm alergic, dureri de cap difuze sau localizate, rionofaringite, amigdalite, rinite și otite recidivante la copii precum și în stări gripale, astenie, oboseală fizică, în stări de epuizare generala. Totodată creşte rezistenţa organismului la efort, suprasolicitare şi în convalescenta.

Uleiul de maces este unul dintre cele mai eficiente uleiuri vegetale pentru îngrijirea pielii și a părului datorită continutului mare de vitamina C precum si de acizi grasi esentiali precum acidul oleic si linolenic. Este potrivit pentru toate tipurile de ten ajutand la hidratarea si regenerarea pielii, la reducerea ridurilor și a pigmentarii tenului.Taguri:

Comentarii