Nucile unele dintre cele mai concentrate surse de nutrienti

Nucile unele dintre cele mai concentrate surse de nutrienti

Nucile contin cantitati apreciabile din vitaminele B1, B2, B3 (niacina) și constituie una dintre cele mai bogate surse de vitamina B6, necesara bunei funcționari a creierului și pentru producerea celulelor rosii din sange. Vitamina B1 (tiamina) este necesara pentru muschi, inima și pentru sistemul nervos. Vitamina B2 este necesara formarii globulelor rosii si ajuta la absorbtia fierului. Vitamina B3 este necesara circulatiei sanguine și sănătății pielii.

Nucile contin multe minerale: potasiu, fier (2,44 mg/100 g), magneziu (169 mg/100 g), calciu, zinc (2,73 mg/100 g), cupru, mangan, fosfor (317 mg/100/ g).

Proteinele din nuci (14,3 %) sunt de înaltă calitate. Se considera ca un amestec de nuci și cereale asigura necesarul complet de proteine egal sau superior celor din carne.

Nucile conțin grăsimi sub forma de acizi grasi nesaturati preponderent polinesaturati și lecitina. Se remarca alfa-acidul linolenic (omega-3) și acidul alfa-linoleic (omega-6) aflate într-un raport de 1:4. 100 g de nuci conțin 9 g de acizi grași omega-3 care reduc nivelul colesterolului, inhibă inflamația arterelor. Efectul antiinflamator al acizilor grași omega-3 este important în multe boli cum sunt: boala Alzheimer, artroza, astmul și bolile autoimune.

Administratia Alimentelor și Medicamentelor (Food and Drug Administration) din SUA,  responsabilă cu reglementarea alimentației (umană și animală), a suplimentelor alimentare și a medicamentelor, recomanda consumul zilnic a 42,5 grame de nuci, ca parte a unei diete sanatoase.

Nucile sunt recomandate pentru:

  • inlocuirea alimentelor de origine animala bogate în calorii, ajutand la reducerea colesterolului din sânge și la evitarea obezitatii.
  • insuficienta cardiaca datorită bogatiei de acizi grasi, a continutului de vitamina B1 și a actiunii de reducere a colesterolului. Consumul nucilor este recomandat in special celor care au suferit un infarct miocardic, in perioada de recuperare,
  • continutul mare de zinc necesar sistemului imunitar și pentru vindecarea ranilor,
  • depresie, epuizare nervoasă, irascibilitate datorită continutului de lecitina, fosfor și vitamina B6,
  • creșterea potentei la bărbați și imbunatatirea raspunsului sexual la femei datorită continutului de mangan,
  • diabet, fiind unul din alimentele cel mai bine tolerate de diabetici.

 

 

 

Taguri:

Comentarii