Hreanul condiment si medicament

Hreanul condiment si medicament

Hreanul, cunoscut pentru gustul și mirosul său înțepător, este considerat atat un condiment cât și un medicament. Inrudit cu muștarul, wasabi, varza, conopida este foarte apreciat în țările din Europa orientala precum și de nemți si austrieci.

Hreanul conține vitaminele B1, B2, B6, C, K, minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor), glucozinolati, alicina, quercitina, ulei esential sulfurat, etc.

Rădăcina de hrean are multe intrebuintari:

  •  Intărirea sistemului imunitar, protectia împotriva răcelilor deoarece are un conținut mare de vitamina C.
  • Este un antimicrobian puternic fiind des folosit în muraturi deoarece încetinește inmultirea bacteriilor în timpul pastrarii alimentelor.
  • Stimuleaza apetitul și ajuta la digestia grasimilor.
  • Ajuta în afectiuni respiratorii si bucale. Are efect expectorant și antiinflamator fiind utilizat în siropuri pentru tuse.
  • Ajuta la tratarea infectiilor urinare și a retentiei de lichide.
  • Ajuta la tratarea sinuzitei.
  • Uleiul esential de hrean are proprietati antifungice.
  • In uz extern calmeaza durerile musculare si articulare. Se poate face o cataplasma prin imprastierea de rădăcina de hrean proaspăt rasa pe un prosop de lana ce se aplica peste o tesatura intinsa pe piele, pe zona afectata. Cataplasma se lasa pana la incalzirea zonei.

Consumat în cantități mari hreanul poate irita gura si stomacul.  Nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric și duodenal. 

Taguri:

Comentarii