Sanatate vs. boala

Sanatate vs. boala

Sanatate vs. boala, un subiect care ii preocupa pe multi dintre noi mai ales peste o anumita varsta. Un om sanatos se afla intr-o stare de stabilitate (echilibru) optima. Boala este alterarea echilibrului organismului. Dictonul „Cunoaște-te pe tine însuți” este valabil și din punct de vedere medical deoarece sanatatea depinde mult de fiecare dintre noi în parte, adică de nutritie, de vicii (fumat, alcool, etc.), de posibilitățile noastre financiare, de alegerea medicului potrivit, de corectitudinea informațiilor pe care le dam medicului în timpul consultatiilor medicale, de conditiile de la locul de munca și în parte, in anumite boli, de moștenirea ereditara.

Deciziile privind sanatatea trebuie să fie personalizate (individualizate). In caz de boala exista decizii potrivite pentru fiecare persoana în parte și cel mai bine ar fi să fie luate împreuna cu medicul / medicii care ne trateaza. Datorită faptului ca medicii pot petrece un timp limitat cu fiecare pacient în parte este foarte important să-i dam cele mai relevante informații despre starea în care ne aflam. Ar fi foarte bine ca înainte de o consultație medicala să intocmim o lista cât mai cuprinzatoare, adică să ne facem un autoconsult medical. Este necesara tinerea evidentei propriilor simptome și aducerea în discuție la consultatie a oricarei stari anormale fiindcă este mult mai bine (și mai ieftin) sa prevenim bolile decât sa ne vindecam. De asemenea este recomandat sa mergem la medic însoțit de o persoana apropiata sau să facem o înregistrare a discuției cu medicul în timpul consultatiei medicale.

Anotimpurile pot influenta starea de sanatate. Astfel primavara pot sa se acutizeze bolile cronice, iarna sunt cele mai multe boli respiratorii.

Arborele genealogic al sănătății (bolile suferite de părinți și bunici) reprezinta unul dintre mijloacele de predictie a riscurilor de imbolnavire. Totodata ar fi bine să se afle amănunte privind mediul și stilul de viata ale părinților și bunicilor noștri (alimentatie, fumat, alcool, etc.) pentru ca bolile lor puteau fi cauzate de acești factori și nu de ereditate.

 

Taguri:

Comentarii