Coacazele negre tonice generale, vitaminizante si remineralizante

Coacazele negre tonice generale, vitaminizante si remineralizante

In luna iulie se coc coacazele negre. Spre deosebire de fructele proaspete, siropul și dulceața de coacaze negre sunt foarte plăcute la gust.

Coacazele negre contin vitamina C în cantitate mare, într-o forma stabilă precum și alte vitamine (provitamina A, B1, B2, B5, B6, E, P, PP), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, mangan, fosfor), polifenoli (flavonoide), fibre, pectine.

Coacazele negre au o actiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă. Datorită continutul mare de vitamina C (180 mg /100 g coacaze negre), contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.

Polifenolii din fructele de coacaze negre, mai ales flavonoide, au acțiune antioxidanta, antiinflamatoare, antibacteriana și antivirala ajutand în afectiuni cardiovasculare, la tratarea infectiilor tractului urinar prin inhibarea bacteriilor din tractul urinar și totodata imbunătăţesc acuitatea vizuală. Fructele de coacaze negre au efect protector asupra capilarelor, sunt recomandate în afecțiunile arteriale și venoase (varice, etc).
Coacazele negre sunt recomandate și pentru lipsa poftei de mancare, insuficienta sucului gastric (dispepsie), demineralizare, insuficienta hepatica, icter, constipatie, guta, reumatism, artrita, artroza, gripa, răceala, depresie, stari anemice precum si în caz de surmenaj.

Uleiul de coacăz negru obţinut prin presarea la rece a seminţelor este bogat în acid gama linoleic, acid alpha linoleic, vitamina E, F, benefice pentru piele, hrănind pielea uscată și ajutand în caz de eczeme, psoriazis, dermatite atopice).

Mugurii de coacaz negru au acțiune antialergică și antiinflamatoare. Ajuta în alergii precum și în afectiuni reumatice.

Taguri:

Comentarii