Afectiunile oculare și nutritia

Afectiunile oculare și nutritia

Alimentatia nesanatoasa poate sa contribuie la aparitia unor afecțiuni oculare cum ar fi orbirea nocturnă, degenerescența maculară, glaucomul sau cataracta, prin lipsa sau insuficienta unor nutrienti din hrana. Cei mai importanti nutrienti legați de bolile ochilor sunt vitaminele A, B, C și E, carotenoizii (luteina, zeaxantina), acizii grași omega-3 și zincul. Pe de alta parte, alte afectiuni precum miopia si hipermetropia, nu se vor îmbunătăți nici cu cea mai sănătoasă dietă.

Deficitul de vitamina A poate duce la orbire nocturnă și la uscăciunea ochilor.

Vitamina C protejeaza ochii împotriva cataractei.

Carenta de vitamina E poate cauza boli ale retinei.

Luteina și zeaxantina reduc riscul aparitiei degenerescenței maculare și cataractei.

Acizii grași omega-3 (EPA și DHA) din pești grasi sau suplimente reduc riscul apariție a mai multor boli oculare si în special a ochilor uscați.

Zincul poate încetini dezvoltarea timpurie a degenerescenței maculare precum și impiedica inrautatirea vederii nocturne.

Legumele și fructele recomandate pentru sanatatea ochilor sunt: afinele, morcovii, ardeii, brocoli, varza cruda, conopida, dovleacul, semintele de folarea soarelui, mazarea, spanacul, coacazele.

Cele mai cunoscute afectiuni ale ochilor sunt:

 • Sindromul de ochi uscat este de cele mai multe ori cauzat de disfunctii ale sistemului de lubrifiere al ochiului, al glandelor de sub pleoape care produc pelicula de lacrimi cu rol de protecția. Afectiunea are o raspandire tot mai mare, fiind favorizata stilul de viață, poluare, instalatiile de climatizare din încăperi precum si utilizarea îndelungată a telefoanelor, tabletelor, monitoarelor si televizoarelor.
 • Oboseala oculara (astenopie) se manifesta printr-o simpla senzație de oboseală a ochilor până la mâncărime, arsură sau ochi uscați și poate fi cauzata de suprasolicitarea ochilor.
 • Blefarita este o inflamatie a marginii exterioare a pleopelor care produce roseata, mancarimi, senzația ca a intrat ceva în ochi poate fi cauzata de o infecție, de o scădere a imunitatii. Compresele calde cu silur, gentiana și lumanarica au acțiune calmanta și de reducere a inflamatiei.
 • Orbirea nocturnă este pierderea treptata sau completă a capacitatii de adaptare la vederea nocturna. Constituie unul dintre primele simptome ale carentei de vitamina A.
 • Cataracta este o opacizare a cristalinului ochiului. Forma cea mai întâlnită este cataracta senila, ce afecteaza persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Poate fi cauzata de diabet, expunerea la radiații, folosirea unor medicamente cum ar fi steroizilor.
 • Conjunctivita este o inflamatie cauzata de virusuri, bacterii, substante iritante sau o alergie. Se manifesta prin roseata ochilor, senzatie de mancarime si iritare. Carenta de vitamine A și B predispun la agravarea conjunctivitei.
 • Degenerescenta maculara afecteaza zona de maxima acuitate vizuala a retinei (partea centrala), macula și provoaca pierderea treptata a vederii. Cel mai afectate sunt persoanele de peste 55 de ani. La prevenirea acestei boli ajuta carotenoizii
 • Glaucomul este o boală de ochi caracterizată prin creșterea tensiunii oculare, dureri locale intense și tulburări de vedere grave. Alimentatia poate influența presiunea intraoculara, imbunatatind sau agravand boala.
 • Retinopatia diabetica afecteaza aproape toți bolnavii de diabet. Boala afecteaza vasele de sange de la nivelul retinei.
 • Retinita pigmentara este o boala ereditara care se manifesta prin pierderea progresiva a vederii periferice si dificultati ale vederii nocturne.
 • Ambliopie (ochi leneș) este caracterizată prin slăbirea simțitoare a vederii fiind consecința unei dereglări a vederii binoculare.
Taguri:

Comentarii