Strugurii bogati in vitaminele B si antioxidanti

Strugurii bogati in vitaminele B si antioxidanti

Strugurii, componente ale dietei mediteranene, sunt după portocale fructele cele mai mult cultivate din lume. Majoritatea recoltelor de struguri sunt destinate producerii vinurilor.

Strugurii conțin vitaminele A , B1, B2, B3, B6, B9 (folati), C, E, K, mineralele potasiu, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, zinc, fosfor, monozaharide (glucoza și fructoza), polifenoli (resveratrol, procianidine) precum și fibre (pectina). Se remarca continutul mare de vitamine B precum si de antioxidanti (mai ales în coaja și semințe).

Cele mai importante beneficii ale strugurilor sunt:

  • Contintul mare de vitamine B, mai ales B6, ce ajuta la menținerea sănătății sistemului nervos si a sistemului imunitar.
  • Ajuta la prevenirea bolilor de inima și circulatorii datorită continutului in resveratrol și procianidine, substante cu actiune antioxidanta si antiinflamatoare.
  • Au o actiune detoxifianta asupra ficatului.
  • Ajuta în dispepsii și atonii gastrice.
  • Glucoza și fructoza (în proportii cuprinse intre 15-30 %) din compozitie ce se asimileaza rapid de către organism.
  • Contintul de potasiu (185 mg /100 g struguri) ajuta la prevenirea tensiunii arteriale ridicate și la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
  • Amelioreaza constipația datorită continutului de fibre (1 g /100 g struguri).
  • Sunt o sursă bună de fibre solubile, care hrănesc bacteriile benefice pentru sanatatea tractului intestinal.
  • Au efect alcalinizant și diuretic datorită continutului de saruri minerale, fiind recomandate în guta.

Stafidele sunt boabe uscate fără semințe a anumitor soiuri de struguri. Sunt foarte bogate în fier, potasiu și fibre vegetale.

Uleiul din samburi de struguri se absoarbe ușor in piele, hidratează intens, tonifica și ajuta la regenerarea pielii, fiind folosit atât la îngrijirea tenului cât și al părului.












Taguri:

Comentarii