Patrunjelul aliment-medicament, unul dintre cele mai populare plante culinare

Patrunjelul aliment-medicament, unul dintre cele mai populare plante culinare

Patrunjelul este apreciat mult mai puțin decât ar merita având în vedere multiplele beneficii pentru sanatate. Este cunoscut si folosit din vechime, Hipocrate și Galenus menționand patrunjelul în lucrările lor.

Patrunjelul conține vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, mangan, zinc, cupru, fosfor și sulf), o cantitate mare de antioxidanti (flavonoide, apigenina) precum și clorofila.

Se remarca continutul foarte mare de vitamina A (420 µg /100 g patrunjel) și mai ales de vitamina C (133 mg /100 g patrunjel) din compozita patrunjelului. Aceste vitamine consolideaza sistemul imunitar ajutand in lupta împotriva diferitelor infecții și boli.  

Patrunjelul are de asemenea un continut foarte mare de vitamina K (1640 μg /100 g patrunjel), o vitamina necesara coagularii sangelui si totodata pentru menținerea sănătății oaselor.

Este benefic în anemie datorită fierului (6,2 mg /100 g patrunjel) și vitaminei C cu rol de marire a gradului de absorbtie a fierului.

Acidul folic (vitamina B9) din patrunjel protejeaza organismul împotriva bolilor cardiovasculare prin anihilarea actiunii homocisteinei.

Apigenina imbunatateste activitatea superoxid dismutazei (SOD) și a glutationului, antioxidanti produsi de organism și totodata are o puternica acțiune antiinflamatoare.

Prin prezența enzimelor imbunătățește digestia proteinelor și grăsimilor și totodata combate flatulenta.

Are o acțiune de protecția a ficatrului și intestinelor impotriva formarii unor tumori canceroase.

Are acțiune diuretica fiind benefică pentru combaterea infecțiilor rinichilor, tratarea sau prevenirea pietrelor la rinichi, reducerea acumulărilor de lichide în organism și a hipertensiunii.

Patrunjelul amelioreaza durerile menstruale si combate simptomele menopauzei. 

Are proprietăți laxative ca urmare a continutului de fibre.

Uz extern patrunjelul este benefic pentru piele prin atenuarea petelor întunecate, a ridurilor și a cicatricilor. De asemenea frunzele strivite de patrunjel sunt folosite sub forma de pansament antiseptic și cicatrizant contra plagilor si intepaturilor de insecte.

 

Taguri:

Comentarii