Ardeiul foarte bogat in vitamina C

Ardeiul foarte bogat in vitamina C

Ardeiul poate fi gasit in magazine într-o mare varietate de soiuri și culori (verde, galben, roșu, etc.) aproape tot anul. Este foarte apreciat și folosit fie în stare proaspata, gatit (coapt în cuptor sau prăjit) dar și sub forma de boia, obtinut prin uscarea și apoi macinarea ardeilor rosii.

Principalele beneficii ale ardeiului sunt:

- continutul mare de vitamina C (190 mg/100 g de ardei, de patru ori mai multă decât în lamaie), cu acțiune antioxidanta,

- continutul mare in provitamina A (betacaroten) care, în organism se transforma în vitamina A,

- conține vitamina B6 necesar sănătății sistemului nervos,

- conține vitamina E cu acțiune antioxidanta de prevenire a deteriorarii celulelor și a formarii cheagurilor de sânge,

- conține potasiu, fier, magneziu, zinc, fosfor,

- conținutul mare in licopen cu acțiune puternic antioxidanta,

- conține capsaicina cu rol de stimulare a digestiei, reducerea colesterolului "rău", controlul diabetului, reducerea durerii și ușurarea inflamațiilor.

- contine fibre vegetale (2 g /100 g de ardei), cu acțiune laxativa, de prevenire a constipatiei,

- consumat regulat, are acțiune de prevenire a cancerului de colon și de stomac datorită vitaminelor antioxidante.

- are acțiune antibacteriana inhiband salmonella și E. coli,

- ajuta la prevenirea anemiei datorită continutului de fier și a vitaminei C cu rol important în absorbtia fierului,

- datorită vitaminelor A, C și E cu actiune antioxidanta ardeiul este foarte sănătos pentru piele atât în uz intern cât și extern.

Se poate prepara o mască facială prin amestecarea unei linguri cu boia de ardei dulce cu două linguri cu miere. Aceasta masca atenueaza ridurile și petele și totodata confera stralucire pielii.

 

Taguri:

Comentarii